facebook

 

 

CALITATEA PRIN GENERAȚII

ARMĂ EFICIENTĂ ÎMPOTRIVA BURUIENILOR DE LA FIRMA BUSA BT !!!!

Cultivarea spațiului dintre rânduri până în acest moment a fost una dintre activitățile care a solicitat un efort mare de energie și timp, deoarece mașina se deplasa fie prea încet între rânduri pentru a feri plantele, fie pentru a cultiva doar mijlocul rândului cu o zonă de siguranță relativ mare. Eliminarea buruienilor și ocolirea crăpării solului constituie prioritatea, în special lângă rândurile de plante.
Din cauza colmatării elementelor cultivatorului problema nu poate fi soluționată nici de RTK GPS, iar dacă luăm în considerare uzura și vulnerabilitatea instrumentelor, se poate înțelege de ce a fost neglijată cultivarea distanțelor dintre rânduri de către producătorii foarte mari și de ce a fost răspândită pe larg utilizarea erbicidelor. Însă doar pînă astăzi!!!
După o serie de teste la uzină pe parcursul a cinci ani și pe o suprafață de peste 10 mii de hectare am găsit o soluție perfectă pentru această problemă: cultivatorul rotativ cu freză de prășit pus la dispoziție de firma Busa Bt.
Rotorul în sine își dovedește timp de două decenii capacitatea unică de fărâmițare a bulgărilor și de eliminare a buruienilor de pe suprafața solului, iar de acum a fost proiectat în calitate de cultivator rotativ a distanțelor dintre rânduri.
Datorită principiului de funcționare, acest utilaj este fără îndoială ideal pentru cultivarea distanțelor dintre rânduri:
- Mișcarea din poziția verticală conferă cuțitului o direcție de rotire de sus în jos în nemijlocită apropiere cu plantele de pe rînd, după care rotirea cuțitului se direcționează spre centrul rândului, evitând astfel extragerea din loc a plantelor împreună cu solul, chiar și în cazul unei viteze mari. Acest procedeu permite afînarea solului între rînduri şi atunci cînd plantele sunt mai slab dezvoltate.
- Elementul rotativ asigură funcția de autocurățire, scăpând rapid de resturi mai mari de buruieni, iar rotația frecventă și rapidă a cuțitelor elimină toate buruienile de pe rând.
- Conform vechiului proverb: o sapă bună face cât jumătate de ploaie ciobănească. Se subînțelege, că conservarea umidității în sol este extrem de importantă în perioada când în ultimul deceniu mai mult de jumătate de ani constituie ani secetoși, iar pentru dezvoltarea plantelor și formarea recoltei umiditatea din sol este vitală.
Desigur acestea sunt cuvinte care sună bine, dar ce spun cifrele:
- 50+ Ha pe un turn;
- Distanță de siguranță de 5-12 cm;
- 20 km/h în distanțele de rânduri;
- 2000-5000 Ha / un schimb de garnitură de cuțite, în dependență de lățimea agregatului.

Busa Bt. în comun cu SEED-TRADE SRL, în primăvara 2015 vor organiza prezentarea cultivatorului rotativ pe teritoriul Republicii Moldova.

În mod special așteptăm fermieri sceptici !!!